Choose language:
|
|
|
|
REŠITVE : MEŠANJE, KOAGULACIJA, FLOKULACIJA, USEDANJE

MEŠANJE, KOAGULACIJA, FLOKULACIJA, USEDANJE


Voda običajno vsebuje raztopljene in neraztopljene, to je suspendirane delce. Postopki koagulacije, flokulacije in usedanja so namenjeni izločanju suspendiranih delcev iz vode in si običajno sledijo v navedenem zaporedju.

 
Večina suspendiranih delcev v vodi je negativno nabitih in se zato medsebojno odbijajo. Z dodajanjem ustreznih sredstev - koagulantov s pozitivnim nabojem, nevtraliziramo negativni površinski naboj in delci se združujejo v mikroflokule (koagulacija). Sledi rast mikroflokul v večje skupke, ki so vidni, suspendirani (flokulacija). Flokulacija je lahko le nadaljevanje koagulacije, lahko pa jo intenziviramo z dodatki flokulantov.

 
Koagulanti so lahko kovinske soli Al ali Fe, polimerni anorganski in organski. Flokulanti so polimerni organski s pretežno anionskim nabojem.

 
Za uspešno koagulacijo in flokulacijo je pomembno ustrezno mešanje, ki pospeši vmešavanje kemikalij in število stikov med delci. Izvede se statično (statična mešala) ali dinamično z motornimi mešali.

 
Končna separacija suspendiranih delcev iz vode se izvrši v procesu usedanja ali direktne filtracije (v kolikor vsebnost suspendiranih delcev ni posebej visoka).

 
Usedanje poteka v usedalnikih različnih izvedb. V razmerju med učinkovitostjo (kapaciteto) in potrebnim prostorom za vgadnjo, so najučinkovitejši lamelni usedalniki.

 

Postopki, ki se običajno kombinirajo:

doziranje, filtracija


POVEZAVE:

PROIZVODI

REŠITVE

Produced by Spletne rešitve Sloway