Choose language:
|
|
|
|
REŠITVE : DEZINFEKCIJA, UV, KLORDIOKSID, KLOR
DEZINFEKCIJA, UV, KLORDIOKSID, KLOR

Dezinfekcija ali razkuževanje je odstranjevanje (zmanjšanje števila), uničevanje (razpad življenske strukture mikroorganizmov) ali onesposabljanje patogenih mikroorganizmov (onemogočanje razmnoževanja in delovanja).

Metode:

- odstranjevanje: filtracija, ultrafiltracija
- uničevanje: prekuhavanje, ultrazvok, kavitacija
- onesposabljanje: s kemičnimi sredstvi (klor, klodioksid, ozon) ali v elektromagnetnem polju UV svetlobe (poškodbe v genskem zapisu-DNK celic mikroorganizmov).
 

Dezinfekcija z UV svetlobo je metoda dezinfekcije vode brez uporabe kemičnih oksidacijskih sredstev, zato se v vodi ne tvorijo nevarni oksidirani stranski produkti dezinfekcije, kot je to npr. značilno za sredstva na kemični osnovi delovanja. Dezinfekcija z UV svetlobo poteka pri prehodu vode skozi reaktor, kjer so mikroorganizmi izpostavljeni energiji fotonov svetlobe v UV-C spektru (200-280 nm). Pri tem se poškoduje genski zapis (DNK) celic mikroorganizmov, zato se ti se ne morejo uspešno razmnoževati in povzročati bolezni. Z UV svetlobo je mogoče dezinficirati vodo, druge tekočine in raztopine, zrak in površine.

Klor, klordioksid (ozon) so kemične metode dezinfekcije.

Ozon je bolj oksidacijsko sredstvo, ki ga uporabljamo za oksidacijo organskih snovi, zlasti, ko njihova koncentracija v vodi presega vrednosti, da za oksidacijo (zaradi nastanka stranskih produktov) ni  moč za dezinfekcijo uporabiti klora in tudi klordioksida.

To so na vsak način koncentracije nad 12 mgKMnO4/l.

Izbira med uporabo klora ali klordioksida je predvsem v koncentraciji organskih snovi v vodi. Pri koncentracijah, ki so znatno pod vrednostjo 8 mg KMnO4/l, je možna izbira med kloriranjem in klordioksidom. Pri višjih koncentracijah pa pride v poštev samo klordioksid, ker  pri kloriranju nastajajo toksične spojine, predvsem halometani. Vendar je tudi njegova uporaba omejena. Z višanjem koncentracije organskih snovi  se povišuje tudi poraba klordioksida (ClO2) in s tem zdravju škodljivega klorita, ki je stranski oksidacijski produkt reakcij klordioksida s sestavinami iz vode.

Klodioksid ima tudi lastnost prodiranja v notranjost biofilmov, zato ga uporabljamo pri dezinfekciji vodnih sistemov z legionelo.

Od velikosti naprav je možna izbira med doziranjem tekoče ali plinaste oblike klora ali klordioksida.

Postopki, ki se običajno kombinirajo z dezindekcijo:
doziranje, statična mešala, filtracija, oksidacija, dezinfekcija obtočnih zank čiste vode


POVEZAVE:

PROIZVODI

REŠITVE

Produced by Spletne rešitve Sloway